Van vrieskou naar lenteweer in één week tijd

Van vrieskou naar lenteweer in één week tijd

De winter heeft afstand van ons genomen en de temperatuur gaat deze week snel in de lift. Sterker nog: we gaan van de winter naar lenteweer in één week tijd. Afgelopen weekend was het nog flink koud in Nederland en werd er volop geschaatst. Aankomend weekend kunnen we de eerste officiële lentedag verwachten van dit jaar (dag met een temperatuur van tenminste 15,0 graden). Daarmee kan de winterjas weer voor even in de kast.

Maandag werd het einde van een vorstperiode afgesloten met ijzel en verraderlijke gladheid. Het was vrij fris met maximumtemperaturen tussen de 2 en 7 graden en daarmee heeft het net als zondag overal gedooid. Dinsdag steeg de temperatuur in de zuidelijke helft van het land op veel plaatsen tot in de dubbele cijfers. In Limburg zelfs tot rond 14 graden op de thermometer. De komende dagen blijft het zacht en valt soms wat regen.

Komend weekend hoogstwaarschijnlijk warmterecord

Komend weekend blijft het vrijwel droog en de zon zullen we steeds vaker te zien krijgen. De eerste officiële lentedag van 2021 lijkt zich aan te dienen en vooral zondag kan het in het zuiden in combinatie met veel zonneschijn rond 18 of 19 graden worden. Met deze hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, want het is nog steeds winter, behoort ook een datum-warmterecord tot de mogelijkheden. Als het komende zondag in De Bilt warmer wordt dan 14,8 graden, dan is officieel sprake van de warmste 21 februari ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee zou de 14,8 graden van 21 februari uit 1949 verbroken worden. Er bestaat een goede kans dat dit gaat lukken.

[bericht geplaatst op dinsdag 16 februari 2021 om 15.55 uur lokale tijd]
[bericht laatst bijgewerkt op woensdag 17 februari 2021 om 13.24 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0