Toch geen officiële koudegolf: 0,0 graden in De Bilt

Toch geen officiële koudegolf 0,0 graden in De Bilt

Het is deze week behoorlijk koud met matige en (zeer) strenge vorst & ijsdagen. De aanstaande officiële koudegolf leek er vrijwel zeker te komen, maar daar is vandaag een streep doorheen gegaan. In De Bilt is donderdag een maximumtemperatuur gemeten van 0,0 graden en daarmee is de vijfde ijsdag op rij uitgebleven. De temperatuur viel hoger uit dan van tevoren verwacht. Bovendien ontbreekt het tot dusver aan drie dagen met strenge vorst. De officiële koudegolf van februari 2012 blijft dus voorlopig de laatste.

Weliswaar is er nu geen officiële koudegolf, op sommige andere plaatsen in het land kon wel een lokale koudegolf genoteerd worden. Dit betekent vijf ijsdagen op rij en drie dagen met strenge vorst (temperatuur lager dan -10,0 graden). Na een behoorlijk koude start van de donderdag met matige of strenge vorst liep het kwik overdag in combinatie met veel zon snel op. In de noordelijke helft heeft het op veel plaatsen licht gedooid.

Voor winterliefhebbers volgen nog een paar fraaie dagen. De komende dagen wordt het weerbeeld gunstig beïnvloed door een sterk hogedrukgebied boven onze omgeving en op de barometer kunnen we een hoge luchtdruk waarnemen. De oostelijke wind blijft koude lucht naar onze omgeving aanvoeren. Tijdens de komende nachten blijft het matig of (zeer) streng vriezen. Ook overdag blijft de temperatuur op veel plaatsen onder nul en dus ijsdagen. De wind maakt het voor het gevoel kouder. Overdag is er volop zonneschijn en het blijft droog.

Fraai plaatje

Satellietbeeld donderdag 11 februari 2021 15

Bovenstaande afbeelding is een satellietbeeld van dondermiddag 11 februari om 15.00 uur lokale tijd. Het is een fraai plaatje. Een groot gedeelte van Nederland ziet er van bovenaf bekeken wit uit. Het lijkt of er bewolking aanwezig is, maar op veel plaatsen was het juist zonnig weer. Dit komt door het witte landschap in combinatie met de flinke vorst, lage temperaturen en ijsdagen. Bewolking was er wel vooral in het uiterste noorden van ons land.

Een weersverandering lijkt in zicht en dat betekent slecht nieuws voor winterliefhebbers. Vanaf zondag en zeker na het weekend wordt het volgens de laatste weersverwachtingen geleidelijk minder koud tijdens de nachten en overdag gaat het op steeds meer plaatsen dooien. Kortom: de winter lijkt dan meer afstand van ons te nemen.

[bericht geplaatst op donderdag 11 februari 2021 om 20.24 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0