Komende nachten (zeer) strenge vorst. Officiële koudegolf komt vrijwel zeker

Komende nachten (zeer) strenge vorst. Officiële koudegolf komt vrijwel zeker

Het wordt tijdens de komende nachten nog kouder en een officiële koudegolf lijkt er deze week vrijwel zeker te komen. Er mag van een koudegolf worden gesproken bij tenminste vijf ijsdagen op rij en het op tenminste drie dagen tot strenge vorst komt (minimumtemperatuur lager dan -10,0 graden). De laatste officiële koudegolf in De Bilt was in februari 2012 die overigens tien dagen heeft geduurd.

Een koudegolf en dus ook kouderecords worden voor Nederlandse begrippen steeds zeldzamer en komen dus steeds minder voor. Dit in tegenstelling tot een hittegolf en warmterecords die de laatste jaren steeds vaker voorkomen. Tijdens de laatste officiële koudegolf negen jaar geleden bleef een lokale koudegolf in Alblasserdam juist uit. Er waren toen wel minimaal vijf ijsdagen (temperatuur de gehele dag onder nul) op rij, maar het kwam net niet tot drie dagen met strenge vorst.

Maandagavond werd in het oosten van Nederland lokaal al strenge vorst gemeten en dinsdag lokaal zelfs zeer strenge vorst (minimumtemperatuur lager dan -15,0 graden). Tijdens de komende nachten wordt het nog kouder en het blijft zeer koud met (zeer) strenge vorst. In het binnenland kan de minimumtemperatuur in de buurt van de -20 graden uitkomen. Het weerbeeld ziet er overdag goed uit. Het blijft droog en voor de zon komt er steeds meer ruimte.

[bericht geplaatst op dinsdag 09 februari 2021 om 20.11 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0