Na ruim twee jaar officieel weer een ijsdag in De Bilt

Na ruim twee jaar officieel weer een ijsdag in De Bilt

De eerste officiële ijsdag van deze winter 2020/2021 is vandaag een feit. In De Bilt bleef de maximumtemperatuur (-1,5 graden) zondag gedurende de hele dag onder het vriespunt. Wanneer mag van een ijsdag worden gesproken? Er mag van een ijsdag worden gesproken als de maximumtemperatuur op de standaard waarneemhoogte van 1,5 m boven de grond de hele dag niet boven het vriespunt komt. De laatste officiële ijsdag in De Bilt tot vandaag is alweer ruim twee jaar geleden en was op 24 januari 2019. Die dag kwam de temperatuur niet hoger dan -1,1 graden.

Ook op het meetstation van Meteo Alblasserdam kwam het zondag voor het eerst deze winter tot een lokale ijsdag. In Alblasserdam is een minimumtemperatuur gemeten van -5,2 graden en een maximumtemperatuur van -1,0 graad. De laatste lokale ijsdag in Alblasserdam tot vandaag is alweer ruim twee jaar geleden en was op 31 januari 2019. Die dag kwam de temperatuur niet hoger dan -0,1 graad.

Bovendien kwam het zondag in Alblasserdam voor het eerst deze winter tot matige vorst. De laatste keer tot zondag dat het in Alblasserdam tot matige vorst kwam was op 23 januari 2019. Die dag is een minimumtemperatuur gemeten van -5,1 graden.

Na vandaag volgen meer ijsdagen en dit betekent dat de temperatuur voorlopig niet boven de 0 graden uit zal komen op de thermometer. Bovendien neemt de kans op kouderecords toe en kan het zelfs tot een koudegolf komen. Voor de komende week staat strenge en zelfs zeer strenge vorst op het programma. Minimumtemperaturen tussen de -15 en -20 graden zijn in ons land niet uitgesloten. Het ijs kan snel dikker worden en de schaatsen kunnen we tevoorschijn halen.

[bericht geplaatst op zondag 07 februari 2021 om 16.29 uur lokale tijd]
[bericht laatst bijgewerkt op maandag 08 februari 2021 om 00.32 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0