Eerste lokale hittegolf van dit jaar een feit

Eerste lokale hittegolf van dit jaar een feit

METEO ALBLASSERDAM – Het was vrijdag nogmaals een behoorlijk warme en verder broeierige dag door de combinatie van hoge temperaturen en een hogere luchtvochtigheid. Voor de derde dag op rij steeg het kwik in Nederland door de tropische grens van 30 graden. De eerste lokale hittegolf van dit jaar is een feit. Er mag van een hittegolf worden gesproken wanneer de maximumtemperatuur (1,5 m hoogte) op ten minste vijf dagen achtereenvolgens stijgt naar 25,0 graden of meer en daarvan ook nog eens ten minste drie dagen tropisch verlopen (30,0 graden of meer).

In de provincies Brabant en Limburg was vandaag op vijf KNMI-meetstations sprake van de eerste lokale hittegolf van dit jaar. Hierbij gaat het om de plaatsen Maastricht, Ell, en Arcen in Limburg. In Brabant ging het om de plaatsen Eindhoven en Gilze-Rijen. Limburg had de primeur. Op het meetstation in Maastricht werd de tropische grens van 30 graden vandaag het eerst bereikt. Daarmee was de eerste lokale hittegolf van 2021 een zekerheid. Van een officiële hittegolf in De Bilt is geen sprake.

In de loop van de ochtend trokken bewolking en buien vanuit de nacht noordwaarts weg. Vervolgens werd het op veel plaatsen voor langere tijd droog met daarbij flinke zonnige perioden. De temperatuur liep snel op. De hoogste temperaturen zijn gemeten in het zuidoosten en oosten van Nederland. Lokaal tot 33 graden. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam was het met een maximum van 30,0 graden voor het eerst dit jaar tropisch warm. De eerste lokale hittegolf van dit jaar werd afgesloten met enkele stevige regen- en onweersbuien die van zuid naar noord over het land trokken.

[bericht geplaatst op vrijdag 18 juni 2021 om 18.07 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0