Ook eerste officiële tropische dag van 2021 een zekerheid

Ook eerste officiële tropische dag van 2021 een zekerheid

METEO ALBLASSERDAM – Na een nacht met hoge minimumtemperaturen en op sommige plaatsen zelfs een tropennacht (nacht met minimumtemperatuur niet onder de 20 graden), was donderdag wederom sprake van een behoorlijk warme zomerdag. Na de eerste lokale tropische dag van dit jaar (16 juni) kon vandaag ook de eerste officiële tropische dag van 2021 genoteerd worden.

De aangevoerde lucht is behoorlijk warm en in combinatie met flink wat zonneschijn liep het kwik snel op. In de loop van de middag steeg het kwik op het hoofdstation in De Bilt voor het eerst dit jaar door de tropische grens van 30 graden. Uiteindelijk is een maximumtemperatuur bereikt van 30,8 graden. De hoogste temperaturen zijn vanmiddag gemeten langs de oostgrens met lokaal waarden tot rond 34 graden. Daarmee viel de maximumtemperatuur vandaag in Nederland hoger uit dan woensdag. Langs de westkust werd het vanmiddag door wind van zee iets minder heet. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam was het vandaag opnieuw niet tropisch warm. Het kwik kwam niet verder dan 29,4 graden. Naast de flinke zonnige perioden kwamen in delen van ons land van tijd tot tijd ook wolkenvelden voor, maar het bleef overdag nagenoeg overal droog.

Niet eerder zo warm in Nederland op 17 juni

En er was meer vandaag. De hoge temperaturen en tropische hitte hebben gezorgd voor een warmterecord en het landelijke record van 17 juni is verbroken. Niet eerder was het op 17 juni zo warm als vandaag in Nederland. Het oude record stond op 17 juni uit 2002: 32,9 graden in Arcen. Die temperatuur werd vanmiddag op het KNMI-meetstation in Arcen het eerst geëvenaard en uiteindelijk op meerdere meetstations ook overschreden.

Vanavond en komende nacht koelt het maar langzaam af. Vrijdag wordt het nogmaals behoorlijk warm en staan er tropische temperaturen op het programma met kans op warmterecords en de eerste lokale hittegolf van dit jaar.

[bericht geplaatst op donderdag 17 juni 2021 om 17.14 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0