Eerste lokale tropische dag van dit jaar een feit

Eerste lokale tropische dag van dit jaar een feit

METEO ALBLASSERDAM – De temperatuur kwam dit jaar tot vandaag nog nergens boven de 30 graden in Nederland, maar daar is woensdag verandering in gekomen. Het was een behoorlijk warme zomerdag en de eerste lokale tropische dag van 2021 is een feit. Er mag van een tropische dag worden gesproken wanneer de temperatuur (1,5 m hoogte) stijgt naar ten minste 30,0 graden op de thermometer.

De temperatuur liep woensdag in combinatie met veel zon, droog weer en weinig wind snel op. Wel kwamen er soms (sluier)wolken voor. Het was een zomerse dag en vooral in de zuidelijke helft van het land steeg het kwik in de loop van de middag op meerdere meetstations van het KNMI voor het eerst dit jaar door de grens van 30,0 graden. Limburg had de primeur. In die provincie wist de temperatuur in zowel Ell als Arcen het eerst te stijgen tot boven de 30,0 graden. De hoogste temperaturen zijn gemeten in Brabant en Limburg. Het warmst was het in het Limburgse Ell: 31,6 graden.

Op het hoofdstation in De Bilt bleef tropische hitte vandaag uit en dus moet de eerste officiële tropische dag nog even worden uitgesteld. Ook op het meetstation van Meteo Alblasserdam werd de tropische grens van 30,0 graden niet bereikt.

Van een officieel datum-warmterecord was woensdag geen sprake. Het oude record (31,2 graden) van 16 juni 1917 werd niet verbroken. Ook het landelijke record is net niet gesneuveld, maar geëvenaard.

Komende nacht koelt het maar langzaam af en kunnen we hoge minimumtemperaturen verwachten met waarden tussen de 17 en 20 graden. Op sommige plaatsen zal sprake zijn van een tropennacht als de minimumtemperatuur niet beneden de 20 graden uit komt. De komende dagen blijft het flink warm. Vrijdag is er kans op de eerste lokale hittegolf van dit jaar.

[bericht geplaatst op woensdag 16 juni 2021 om 18.56 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0