Eerste lokale tropische dag van 2022 een feit!

Eerste lokale tropische dag van 2022 een feit!

METEO ALBLASSERDAM – Het was vandaag wederom een fraaie lentedag en de weersomstandigheden waren zomers te noemen. Sterker nog: de eerste lokale tropische dag van 2022 is woensdag zelfs een feit. Er mag van een tropische dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur ergens in het land stijgt naar tenminste 30,0 graden.

Eerste lokale tropische dag van 2022

De temperatuur liep woensdag in combinatie met behoorlijk wat zonneschijn snel op. De hoogste temperaturen zijn gemeten in de oostelijke helft van ons land. Daar steeg het kwik naar zomerse waarden op de thermometer met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Limburg had de primeur. Op het KNMI-meetstation in Arcen steeg de temperatuur in de middag voor het eerst dit jaar door de tropische grens van 30,0 graden. Daarmee kon de eerste lokale tropische dag dit jaar al vroeg genoteerd worden. In het Limburgse Arcen is een maximumtemperatuur gemeten van 30,2 graden. Daarmee is ook het landelijke dagrecord gebroken. Nooit eerder was het in Nederland zo warm op 18 mei als vandaag.

Officieel was er geen sprake van een tropische en zelfs geen zomerse dag. Op het hoofdstation in De Bilt kwam de temperatuur in de middag niet verder dan 24,7 graden. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam steeg het kwik naar 23,1 graden.

Fraaie lentedag, grote verschillen in de maximumtemperatuur

Opnieuw hadden we vandaag een fraaie lentedag en zomerse weersomstandigheden. Er kon genoten worden van de zon en het bleef op de meeste plaatsen droog. De wind was vrij rustig en de temperatuur liep overdag snel op. Het verschil in de maximumtemperatuur was groot tussen de westelijke en oostelijke helft van ons land. In de loop van de dag passeerde een zwakke storing van west naar oost. De wind draaide in de loop van de dag naar west tot noord en daardoor werd de aangevoerde lucht minder warm. Dit was vooral langs de kust goed merkbaar. In de oostelijke helft wist de temperatuur in de warme lucht en in de zon snel op te lopen naar zomerse waarden van 25 tot 30 graden.

[bericht geplaatst op woensdag 18 mei 2022 om 21.30 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0