Voor het eerst in 2022 sterke zonkracht gemeten

Voor het eerst in 2022 sterke zonkracht gemeten

METEO ALBLASSERDAM – De zon staat in deze tijd van het jaar overdag hoog aan de hemel. Het blijft lang licht en we kunnen goed merken dat de zon behoorlijk wat kracht heeft. Dit zien we terug in de metingen van de zonkracht (UV-index) en de intensiteit van de zonnestraling.

In de periode tussen 12.00 en 15.00 uur, als de zon op z’n hoogst aan de hemel staat, is het verstandig om de huid niet te lang bloot te stellen aan directe zonnestraling. Dit om verbranding van de huid te voorkomen.

UV straling

De hoeveelheid UV straling afkomstig van de zon die het aardoppervlak bereikt is afhankelijk van hoe hoog de zon aan de hemel staat. Dit varieert van seizoen tot seizoen en het moment van de dag. Tijdens de zomermaanden en vooral in de periode rond 21 juni wordt de hoogste zonkracht gemeten. Tijdens de wintermaanden wordt uiteraard de laagste zonkracht gemeten. In deze tijd van het jaar (eind mei) ligt de maximale zonkracht in Nederland rond 6 of 7. Dit betekent matige tot sterke zonkracht.

De temperatuur heeft overigens geen directe invloed op de zonkracht. Zo kan bijvoorbeeld op een zonnige, koele zomerdag met een temperatuur van 18 graden de zonkracht hoger zijn dan een zonnige zomerdag met een temperatuur van 25 graden. Bewolking, maar ook andere factoren hebben wel invloed op de zonkracht.

Sterke zonkracht

Op ons meetstation in Alblasserdam worden zowel zonkracht (UV-index) als zonnestraling gemeten. Afgelopen weekend is op het meetstation van Meteo Alblasserdam voor het eerst in 2022 sterke zonkracht gemeten. Dat betekent een zonkrachtgetal van 7-8. In Alblasserdam is afgelopen zaterdagmiddag een maximale zonkracht gemeten van 7.1. De huid kan bij te lange blootstelling aan sterke zonkracht snel verbranden.

Bekijk voor de actuele metingen van de zonkracht op ons meetstation onze website: https://www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op maandag 23 mei 2022 om 22.01 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0