Eerste officiële zomerse dag van 2022 een feit!

Eerste officiële zomerse dag van 2022 een feit!

METEO ALBLASSERDAM – Eerder deze week waren de eerste lokale zomerse dagen van dit jaar al een zekerheid. Donderdag en vrijdag was het door westelijke winden tijdelijk minder warm, maar dit weekend ging de temperatuur flink in de lift en hebben we te maken met zomerse weersomstandigheden.

We hebben er dit jaar even op moeten wachten, maar de eerste officiële zomerse dag van 2022 is nu echt een feit! Er mag van een zomerse dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur stijgt naar tenminste 25,0 graden op de thermometer.

Eerste officiële zomerse dag van 2022

Mei was vorig jaar geen warme lentemaand. Die maand lag de gemiddelde temperatuur ruim twee graden lager dan het normale meigemiddelde. Opmerkelijk was ook dat mei 2021 slechts drie officiële warme dagen telde en niet één zomerse en tropische dag. Dat is deze maand wel anders met tot vandaag al zes warme dagen. Zondag steeg de temperatuur op het hoofdstation in De Bilt voor het eerst in 2022 naar zomerse waarden. In De Bilt is een maximumtemperatuur gemeten van 25,0 graden.

De laatste officiële zomerse dag tot vandaag was op 9 september van het afgelopen jaar. Die dag is een maximumtemperatuur gemeten van 26,4 graden. Vorig jaar moesten we op de eerste officiële zomerse dag langer wachten dan dit jaar. In 2021 steeg het kwik in De Bilt op 1 juni voor het eerst dat jaar tot boven de 25 graden. Het werd die dag uiteindelijk 25,2 graden.

Op 9 mei jl. was de eerste lokale zomerse dag van dit jaar al wel een zekerheid.

25 graden in Alblasserdam

Ook op het meetstation van Meteo Alblasserdam steeg de temperatuur zondagmiddag voor het eerst dit jaar door de grens van 25 graden. Het werd uiteindelijk 25,3 graden. Daarmee is de eerste zomerse dag in Alblasserdam van 2022 een feit.

De laatste zomerse dag in Alblasserdam tot vandaag was op 9 september van het afgelopen jaar. Die dag is een maximumtemperatuur gemeten van 25,5 graden. Vorig jaar moesten we op de eerste zomerse dag in Alblasserdam langer wachten dan dit jaar. In 2021 steeg het kwik in Alblasserdam op 1 juni voor het eerst dat jaar tot boven de 25 graden. Het werd die dag uiteindelijk 25,1 graden.

Zondag, fraaie en (zomers) warme lentedag

Zondag kon er volop worden genoten van de zon. Er was veel zon en het bleef droog. Soms trokken er enkele sluierwolken over ons land. De oostelijke tot noordoostelijke wind voerde warme en droge lucht aan. In combinatie met de zon kon de temperatuur overdag snel oplopen. Na een frisse start steeg het kwik in de middag naar zo’n 21 of 22 graden in het noorden. De hoogste temperaturen zijn gemeten in het zuiden van Nederland. Op de warmste plaatsen kon op de thermometer een temperatuur worden afgelezen van rond de 27 graden en daarmee was er sprake van een zomerse dag.

[bericht geplaatst op zondag 15 mei 2022 om 22.32 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0