Eerste lokale zomerse dag van 2022 een feit!

Eerste lokale zomerse dag van 2022 een feit!

METEO ALBLASSERDAM – Dankzij de invloed van een hogedrukgebied hadden we maandag een mooie en verder warme en rustige lentedag en kon er volop worden genoten van de zon. Sterker nog: de eerste lokale zomerse dag van 2022 is vandaag een feit. Er mag van een zomerse dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur ergens in het land stijgt naar tenminste 25,0 graden op de thermometer. Officieel was er geen sprake van een warme dag. Op het hoofdstation in De Bilt kwam de temperatuur in de middag niet verder dan 22,7 graden.

Schitterende lentedag, eerste lokale zomerse dag van 2022

Het schitterende lenteweer van maandag hebben we te danken aan een hogedrukgebied met centrum boven het oosten van Europa, ter hoogte van de Oostzee/Baltische staten. De aangevoerde lucht was warm en droog. Op veel plaatsen zijn temperaturen gemeten van ruim boven de 20 graden. De hoogste waarden werden bereikt in het zuiden en zuidoosten van ons land.

In Brabant en Limburg kon er lokaal op de thermometer zelfs een temperatuur worden afgelezen van 25 graden. In Eindhoven steeg het kwik naar 25,3 graden en in Arcen is een maximumtemperatuur gemeten van 25,0 graden. Op het KNMI-meetstation in het Limburgse Ell werd de hoogste temperatuur bereikt: 25,8 graden. Daarmee is de eerste lokale zomerse dag van dit jaar een feit. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam werd het rond het avonduur 23,2 graden.

De wind was verder vrij rustig en het bleef overal droog. Na een frisse start van de ochtend kon het kwik overdag in combinatie met zonnig weer snel oplopen. Het verschil tussen de gemeten minimum- en maximumtemperatuur was groot te noemen. Aan het einde van de dag trokken van het westen uit geleidelijk meer en dikkere sluierwolken het land binnen.

[bericht geplaatst op maandag 9 mei 2022 om 20.51 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0