Eerste lokale warme dag van 2023 is een feit

Eerste lokale warme dag van 2023 is een feit

METEO ALBLASSERDAM – Na een frisse donderdag bevinden we ons vanaf vrijdag in de aanvoer van beduidend zachtere lucht, maar helaas is de aanvoer van warmere lucht maar van korte duur. De temperatuur wist vandaag op veel plaatsen in ons land te stijgen tot (ruim) boven de 15 graden, lentetemperaturen dus!

Wel waren er verschillen terug te vinden in zowel het weerbeeld als de temperatuur. Zo zijn de hoogste waarden niet in het zuiden van het land gemeten, maar juist in het noordoosten. In de provincies Drenthe en Groningen kon lokaal zelfs een temperatuur van 20 graden worden afgelezen op de thermometer, daarmee is de eerste lokale warme dag van 2023 een feit.

Eerste lokale warme dag van 2023

Dit jaar hebben we er vrij lang op moeten wachten, maar de eerste lokale warme dag van 2023 is dan nu echt een zekerheid, eindelijk! Er mag van een warme dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur ergens in het land stijgt naar tenminste 20,0 graden op de thermometer. Officieel was er geen sprake van een warme dag. Op het hoofdstation in De Bilt kwam de temperatuur vrijdagmiddag niet verder dan 16,2 graden. De hoogste temperaturen zijn gemeten in het noordoosten van Nederland. Op twee KNMI-weerstations steeg het kwik namelijk tot boven de 20 graden op de thermometer. Op het weerstation in Nieuw Beerta (Groningen) werd het vrijdagmiddag 20,3 graden. Eelde (Drenthe) had de hoogste temperatuur te pakken: 20,5 graden.

Dit jaar moesten we op de eerste lokale warme dag ongeveer een maand langer wachten in vergelijking met vorig jaar. In 2022 werd het namelijk al op 22 maart voor het eerst dat jaar lokaal in het land meer dan 20 graden. Die dag werd de hoogste temperatuur bereikt op het KNMI-meetstation in het Zeeuwse Westdorpe: 20,1 graden. Precies drie weken later was ook de eerste officiële warme dag van 2022 een feit. Op 12 april werd het in De Bilt 20,6 graden.

[bericht geplaatst op vrijdag 21 april 2023 om 16.44 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 21 april 2023 om 21.12 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0