Eerste officiële warme dag van 2021 een feit!

Eerste officiële warme dag van 2021 een feit!

Het was dinsdag een schitterende lentedag en we konden genieten van de zon en de hoge temperaturen. De eerste warme dag van 2021 is vandaag officieel een feit. Er mag van een warme dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur stijgt naar tenminste 20,0 graden op de thermometer. Op het hoofdstation in De Bilt is vanmiddag een temperatuur gemeten van 21,3 graden.

Maandag kon in het zuiden en zuidoosten van ons land de eerste lokale warme dag van dit jaar genoteerd worden. Op de warmste plaatsen werd het 21 tot 22 graden. De grens van 20 graden is dinsdagmiddag vrijwel in het hele land bereikt. De hoogste temperaturen zijn gemeten in de zuidelijke provincies. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam (Zuid-Holland) werd het aan het einde van de middag 21,9 graden. De hoogste temperatuur is gemeten op het KNMI-meetstation in Woensdrecht: 23,9 graden. Met deze hoge temperatuur is ook sprake van een warmterecord. Niet eerder was het zo warm op 30 maart als vandaag in Nederland. Van een officieel datum-warmterecord is geen sprake. In De Bilt werd het oudere record van 30 maart 2017 (21,8 graden) niet verbroken. Het kwik kwam vanmiddag niet hoger dan 21,3 graden.

Dinsdag werd het weerbeeld bepaald door een hogedrukgebied en de luchtdruk was hoog op de barometer. Het bleef overal droog en de wind was merkbaar rustiger dan maandag. De dag verliep zonnig en de aangevoerde lucht was warm en droog. Na een frisse start van de ochtend met op meerdere plaatsen nachtvorst liep het kwik overdag snel op. Het verschil tussen de gemeten minimum- en maximumtemperatuur was groot te noemen.

Op de laatste dag van lentemaand maart kunnen we nogmaals prachtig voorjaarsweer verwachten en genieten van de zon en de hoge temperaturen. Er is volop zon en na een frisse start warmt het overdag snel op. De grens van 20 graden wordt boven land wederom vrijwel overal bereikt. Het wordt in de middag 19 tot 22 graden in het noorden tot rond 24 graden in het zuiden. Of lokaal in het zuiden de eerste zomerse dag (tenminste 25,0 graden) van dit jaar gehaald wordt is nog maar de vraag. Het blijft overal droog. Aan het einde van de dag neemt de kans op wat bewolking vanuit het noordwesten geleidelijk toe. Er is weinig wind en is zwak of hooguit matig en variabel.

[bericht geplaatst op dinsdag 30 maart 2021 om 21.31 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0