Officieel warmste 31 maart ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste 31 maart ooit gemeten in De Bilt

De temperatuur was woensdag uitzonderlijk hoog in Nederland voor lentemaand maart en het was nog iets warmer dan dinsdag. Vandaag was het de warmste dag van deze week en het kwik viel zelfs nog iets hoger uit dan van tevoren verwacht. Diverse warmterecords zijn verbroken en zijn zeldzaam te noemen. Het was officieel de warmste 31 maart ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee was, na 21, 22, 23 en 24 februari, sprake van het vijfde officiële datum-warmterecord in De Bilt van dit jaar. Ook het landelijke record werd verbroken. Niet eerder was het op 31 maart zo warm als vandaag in Nederland.

Vanmiddag steeg het kwik op het hoofdstation in De Bilt naar een maximum van 23,8 graden. Daarmee is het oudere record van 31 maart (21,8 graden) uit 2017 gesneuveld. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is woensdagmiddag een maximumtemperatuur gemeten van 24,1 graden. In vrijwel het hele land was opnieuw sprake van een warme lentedag met temperaturen ruim boven de 20,0 graden. De hoogste temperaturen werden bereikt in het zuiden en zuidoosten van Nederland.

Zomerse dag

Woensdag kon de eerste lokale zomerse dag van 2021 genoteerd worden. Er mag van een zomerse dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur stijgt naar tenminste 25,0 graden. Vanmiddag zijn op meerdere plaatsen in Brabant en Limburg temperaturen gemeten boven de 25,0 graden. De hoogste temperatuur werd gemeten op het KNMI-meetstation in Arcen: 26,1 graden. Dit is voor Nederlandse begrippen een zeldzaam hoge temperatuur voor maart. Zomerse dagen zijn sinds het begin van de officiële waarnemingen tot nu toe nog vrijwel nooit voorgekomen in lentemaand maart. Het was vandaag sowieso de warmste dag in maart ooit gemeten in Nederland.

Woensdag was een stralende dag en heerlijk weer om buiten te vertoeven. Het bleef overal droog en de wind was rustig waardoor het ook warm aanvoelde. De aangevoerde lucht was warm en droog. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is vanmiddag een minimale luchtvochtigheid gemeten van slechts 25%. Na een frisse start van de ochtend met lokaal nachtvorst liep het kwik overdag snel op. Het verschil tussen de gemeten minimum- en maximumtemperatuur in Nederland was groot te noemen: ruim 20 graden!

Donderdag draait de wind naar het noorden. Daarmee wordt duidelijk koelere lucht vanaf de Noordzee naar ons land aangevoerd. De wind neemt toe en maakt het voor het gevoel frisser. Kortom: de jas zullen we weer nodig hebben. De warme voorjaarsdagen met temperaturen boven de 20 graden zullen na vandaag voorlopig niet meer terugkeren in Nederland.

[bericht geplaatst op woensdag 31 maart 2021 om 18.28 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0