Eerste warme dag van 2020 een zekerheid

Eerste warme dag van 2020 een zekerheid

Satellietbeeld Meteosat MSG (Eumetcast)
zondag 05-04-202o 14.00 uur LT: Zonnig Nederland

[bericht geplaatst op zondag 05 april 2020 om 14.53 uur lokale tijd]

Laatst bijgewerkt op zondag 05 april 2020 om 18.37 uur lokale tijd

De eerste warme dag van dit lenteseizoen is zondag een zekerheid. Voor het eerst wist de temperatuur in Nederland de grens van 20 graden te bereiken. Dit was vanmiddag vooral in het zuiden van het land op veel plaatsen het geval. Na een koude start van de ochtend en een warme middag is het verschil tussen de gemeten minimum- en maximumtemperatuur groot te noemen.

Het was bovendien een schitterende lentedag en de voorjaarskleding konden we tevoorschijn halen. Bovendien konden we goed merken dat de zon al aardig wat kracht begint te krijgen. Het mooie weer werd mede veroorzaakt door een hogedrukgebied boven Oost-Europa. In combinatie met een lagedrukgebied op de oceaan wist warme en droge lucht met een zuidelijke aanvoer onze omgeving te bereiken. De temperatuur liep gedurende de dag in combinatie met zonnig weer snel op. Het was verder een rustige dag en het bleef overal droog.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam begon de zondag koud met minima rond het vriespunt en vorst aan de grond. In Alblasserdam is een minimumtemperatuur gemeten  van 1,8 graden. Vanmiddag was sprake van een  regionaal warme dag. Het kwik steeg (1,5 m hoogte) naar 20,8 graden. Een groot verschil van maar liefst 19 graden tussen de gemeten minimum-en maximumtemperatuur. Op de warmste plaatsen in de zuidelijke provincies werd het zelfs rond 22 graden. De laatste warme dag tot vandaag op onze meetlocatie in Alblasserdam was op 13 oktober 2019: 22,4 graden. Er stond verder een zwakke tot matige zuidoostelijke wind.

Opmaak: Sebastiaan  (Meteo Alblasserdam) 

0