Hoge luchtdruk op de barometer

Hoge luchtdruk op de barometer

METEO ALBLASSERDAM – Dankzij de invloed van een groot en sterk hogedrukgebied kunnen we de komende tijd veelvuldig fraai lenteweer verwachten. Niet alleen het weerbeeld wordt gunstig beïnvloed. Ook de temperaturen zijn overdag prima. Wie een blik werpt op de barometer zal zien dat we momenteel, maar ook de komende dagen te maken hebben met een hoge luchtdruk.

Hogedrukgebied zorgt voor hoge luchtdruk

Het hogedrukgebied ligt boven onze omgeving en bouwt zicht op. Dat betekent dat de luchtdruk in het centrum van het hogedrukgebied nog verder zal stijgen. Gisteren konden we door het naderende en opbouwende hoog al een flinke stijging waarnemen van de luchtdruk op de barometer. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam steeg de luchtdruk in de loop van de donderdagavond al ruim door de grens van 1035 hPa. Inmiddels is de luchtdruk vandaag gestegen tot ruim boven de 1040 hPa. In het noorden van het land is de luchtdruk nog iets hoger en stijgt naar verwachting tot iets boven de 1045 hPa. De hoogst gemeten luchtdruk op het meetstation van Meteo Alblasserdam van vrijdag (tot 12.00 uur) is 1042.6 hPa. De laatste keer tot vandaag dat er op de barometer een luchtdruk kon worden afgelezen van tenminste 1040 hPa was op 13 januari eerder dit jaar.

De invloed van het hogedrukgebied zorgt in ons land niet alleen vandaag, maar ook tijdens en na het weekend veelvuldig voor fraai lenteweer. Er is veel zonneschijn en de kans op regen is klein. Vooral zondag krijgen we in de loop van de dag te maken met bewolking. Daarnaast valt er later op de dag lokaal een beetje regen of een buitje, maar de hoeveelheden neerslag blijven beperkt. Bovendien valt de temperatuur tijdens de start van de astronomische lente lager uit. De nachten verlopen soms nog wel fris met kans op lichte vorst. Na het weekend loopt de temperatuur flink op en stijgt in de middag op veel plaatsen ruim door de grens van 15 graden. Daarmee staan lentedagen op ons te wachten.

[bericht geplaatst op vrijdag 18 maart 2022 om 12.41 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 19 maart 2022 om 15.32 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0