Kerstweer: koud en licht winters

Kerstweer: koud en licht winters

METEO ALBLASSERDAM – De feestdagen staan voor de deur en de vraag is natuurlijk: wat voor weer kunnen we verwachten en wat doet de temperatuur? De weerkaarten waren de afgelopen tijd spannend wat betreft de weersvoorspelling voor de kerstdagen. De uitkomsten gingen enorm op en neer. Wat gaat het worden? Krijgen we zacht weer en regen of toch een koude en witte kerst?

Het wordt uiteindelijk wel koud en licht winters, maar een klassieke witte Kerst met in het hele land sneeuw zit er ook dit jaar niet in. Winterse neerslag valt slechts in een beperkt deel van ons land. De grens van koude en zachte lucht komt komend weekend ergens boven het uiterste zuiden van het land te liggen. Dit zorgt voor een tweedeling in zowel weer en temperatuur tussen het noorden en zuiden van Nederland. De koude lucht houdt niet lang stand, want zondag breidt de mildere lucht zich weer langzaam uit in noordelijke richting. Lees hieronder de uitgebreide weersvoorspelling voor de feestdagen.

Vrijdagavond maken het noorden en noordoosten van het land kans op opklaringen en daar daalt de temperatuur later tot onder het vriespunt. Op de meeste plaatsen blijft het bewolkt. In het midden en zuiden valt er soms wat lichte regen. In het midden later overgaand in (natte) sneeuw. Lokaal is er kans op gladheid. De wind is veranderlijk en meest zwak of matig. Later wordt de wind oostelijk en neemt geleidelijk weer toe. Aan zee neemt de wind toe naar vrij krachtig of krachtig. In de nacht naar zaterdag blijft het in het noorden droog en komen opklaringen voor. Bovendien vriest het er licht tot rond -5 graden in het noordoosten. Elders in het land is het bewolkt. In het zuiden valt er regen en blijft de temperatuur boven nul. Verder naar het midden valt er (natte) sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt. Lokaal is er kans op gladheid. De wind komt uit oost tot noordoost en is boven het land veelal matig. Aan zee vrij krachtig of krachtig.

Eerste Kerstdag kunnen we een tweedeling verwachten in zowel weer en temperatuur tussen het noorden en zuiden van ons land. In het noorden en midden blijft het droog en is er veel zon. De maxima komen daar uit rond het vriespunt. In het noorden en oosten is er kans op een lokale ijsdag. In het zuiden komt veel bewolking voor en valt er aan het begin van de dag eerst nog af en toe regen of (natte) sneeuw. In de loop van de dag wordt het ook in het zuiden droog. Lokaal is er kans op gladheid. In het uiterste zuiden blijft de temperatuur iets boven nul. De wind waait uit oost tot noordoost en is boven het land matig. Aan zee krachtig. Zaterdagavond is het in het noorden en midden van het land helder. In het zuiden komt af en toe bewolking voor. Het blijft droog en het vriest in vrijwel het hele land. De laagste temperaturen in Noordoost-Nederland. De wind komt uit het oosten en is boven het land matig. Aan zee staat er een vrij krachtige of krachtige wind. In de nacht naar zondag is het in het noorden en midden van het land tamelijk helder. In het zuiden komt bewolking voor en wordt in de loop van de nacht vanuit het zuiden geleidelijk dikker. Het blijft vrijwel overal droog. Aan het einde van de nacht maakt het uiterste zuiden en zuidwesten van het land kans op wat lichte regen of ijzel. Verder is er lokaal kans op gladheid. Het vriest in vrijwel het hele land. In het noordoosten matig tot rond -6 graden. De wind waait uit het oosten en is boven het land meest matig. Aan zee is de wind vrij krachtig of krachtig.

Tweede Kerstdag wordt wederom een dag met verschillen in zowel weer en temperatuur. In het noorden en midden begint de dag met veel zon en blijft het overdag droog. In het zuiden komt bewolking voor. Vanuit het zuiden neemt de bewolking geleidelijk toe en raakt het op meer plaatsen bewolkt. De dag start droog. In de loop van de dag volgt er vanuit het zuiden af en toe wat (lichte) regen. De neerslag valt in het zuiden/zuidwesten van het land en de hoeveelheid is beperkt. De dag begint koud met op veel plaatsen vorst. In de loop van de dag loopt de temperatuur langzaam op. Aan het einde van de dag tot maximaal een graad of 5 in het uiterste zuiden. In het noorden en noordoosten is kans op een lokale ijsdag. De wind komt uit het oosten en is boven het land meest matig. Aan zee vrij krachtig of krachtig. Door de wind voelt het een stuk kouder aan.

Na het weekend wordt de koude lucht meer en meer uit ons land verdreven en de zachte lucht wint terrein. Kortom: komende week volgt er een overgang naar een wisselvallig en zeer zacht weertype. Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website: www.meteoalblasserdam.nl.

Meteo Alblasserdam wenst u fijne feestdagen toe!

[bericht geplaatst op vrijdag 24 december 2021 om 16.19 uur lokale tijd]
[Voor het laatst bijgewerkt op zondag 26 december 2021 om 16.13 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0