Officieel warmste 30 december ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste 30 december ooit gemeten in De Bilt

METEO ALBLASSERDAM – De laatste dagen van 2021 zijn aangebroken en ondanks dat het winter is, is van winterweer helemaal geen sprake. De koude lucht waar we afgelopen weekend nog mee te maken hadden, maakte aan het begin van deze week juist plaats voor zachtere lucht. De temperatuur viel in ons land met de dag hoger uit en is inmiddels gestegen tot ruim in de dubbele cijfers. De hoge temperaturen voor de tijd van het jaar hebben op de voorlaatste dag van 2021 gezorgd voor een officieel datum-warmterecord van de maximumtemperatuur.

Met een behoorlijk stevige zuidwestenwind wordt er zeer zachte lucht naar ons land aangevoerd. Het kwik is in het hele land gestegen tot ruim in de dubbele cijfers. In het zuiden en zuidoosten zijn de hoogste waarden gemeten met zelfs lokaal ruim 15 graden op de thermometer. De hoogste temperatuur werd bereikt in Eindhoven: 15,5 graden. Het is niet voor het eerst dat de temperatuur in Nederland in december is gestegen door de grens van 15 graden, maar het blijft toch uitzonderlijk. Donderdag was het officieel de warmste 30 december ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee was er na 21, 22, 23, 24 februari en 31 maart, sprake van het zesde officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) in De Bilt van dit jaar. Ook het landelijke record werd vandaag gebroken.

Vandaag steeg het kwik op het hoofdstation in De Bilt naar een maximum van 13,9 graden. Daarmee is het stokoude record van 30 december (13,0 graden) uit 1925 gesneuveld. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is woensdagmiddag een maximumtemperatuur gemeten van 13,7 graden.

De komende dagen blijft het zeer zacht voor de tijd van het jaar en daarmee is er ook rondom de jaarwisseling kans op diverse warmterecords.

[bericht geplaatst op donderdag 30 december 2021 om 15.08 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 31 december 2021 om 00.23 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0