Komend weekend verdwijnt alle nattigheid tijdens start meteorologische zomer

Komend weekend verdwijnt alle nattigheid tijdens start meteorologische zomer

METEO ALBLASSERDAM – De meimaand loopt teneinde en zal de boeken in gaan als een extreem natte en zelfs recordnatte maand. Sinds 1906 verliep een meimaand in De Bilt nog nooit eerder zo nat als de huidige maand. De natste meimaand ooit gemeten op het hoofdstation tot deze maand was de meimaand uit het jaar 2007 met een neerslagsom van 137,9 mm regen. Dat record is deze maand gesneuveld.

Inmiddels is de laatste dag van mei aangebroken en het zomerseizoen staat op het punt van beginnen. Na 92 dagen komt er een einde aan het meteorologische lenteseizoen, want zaterdag (1 juni) start de meteorologische zomer. Officieel begint de zomer pas over ongeveer drie weken. Op donderdag 20 juni gaat namelijk de astronomische zomer van start om 22.51 uur lokale tijd. Van hoogstaand zomerweer is tijdens de start van de meteorologische zomer nog weinig sprake en zomerse warmste blijft tijdens de eerste dagen van juni uit. Het goede nieuws is wel dat er komend weekeind een einde komt aan alle wisselvalligheid en nattigheid van de afgelopen tijd. Wat voor weerbeeld kunnen we zaterdag verwachten tijdens de start van de meteorologische zomer? U leest de weersvoorspelling verder in dit bericht van Meteo Alblasserdam.

Nattigheid verdwijnt

Zaterdagochtend is er veel bewolking. Het is op de meeste plaatsen bewolkt en zo her en der valt wat regen of een bui. Voor de zon is nagenoeg geen ruimte weggelegd. De wind waait uit het noordwesten tot noorden en is landinwaarts veelal matig. Aan zee, op het IJsselmeer en in het Waddengebied staat er een (vrij) krachtige wind, kracht 5-6.

Zaterdagmiddag komt aanvankelijk veel bewolking voor. Van het noorden neemt de kans op neerslag af en wordt het droog. De zon breekt geleidelijk af en toe door. In het (zuid)oosten ontstaat later mogelijk lokaal een enkele bui en daarbij is onweer niet helemaal uitgesloten. De temperatuur stijgt naar 16 tot 22 graden. Het warmst wordt het in het (noord)oosten van het land. De wind komt uit overwegend noordelijke richtingen en is landinwaarts meest matig. Aan zee, op het IJsselmeer en in het Waddengebied waait er een (vrij) krachtige wind, kracht 5-6.

Komend weekend verdwijnt alle nattigheid tijdens start meteorologische zomer
Komend weekend verdwijnt alle nattigheid tijdens start meteorologische zomer

Meer lezen over het weer? Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op vrijdag 31 mei 2024 om 15.40 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 1 juni 2024 om 11.42 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0