Meteen storm na de feestdagen

Meteen storm na de feestdagen

We kunnen ons gaan opmaken voor een storm die meteen na de feestdagen Nederland zal aandoen. Sinds afgelopen donderdag bevindt ons land zich in aanvoer van koudere lucht, maar van winterweer is geen sprake. Wederom hebben we een groene kerst en zondag is het compleet herfst. Het is dan zeer onstuimig en nat met aan zee een zuiderstorm.

Morgen kunnen we al merken dat de wind in de loop van de dag geleidelijk in kracht begint toe te nemen en maakt het voor het gevoel kouder. Boven land staat er een matige of vrij krachtige zuidwestenwind. Aan zee trekt de wind aan naar krachtig of hard. Zaterdagavond gaat het harder waaien uit het zuiden tot zuidwesten. Aan zee wordt de wind stormachtig en daarbij komen zware windstoten voor. In de nacht naar zondag wordt het al zeer onstuimig als de wind verder in kracht toeneemt uit het zuiden tot zuidwesten. Boven land is de wind vrij krachtig of krachtig met kans op zware windstoten. Aan zee gaat het stormen en daarbij zijn later die nacht zeer zware windstoten mogelijk.

Zondag trekt een storing langzaam van west naar oost over ons land en hoort bij een depressie die dan boven Schotland zal liggen. Hier zit veel bewolking en regen op en bovendien een actief windveld. Het wordt 6 tot 8 graden, maar het voelt merkbaar kouder aan. De zuid tot zuidwestenwind is boven land krachtig of hard en in het hele land moet er rekening gehouden worden met zware windstoten. Aan zee stormt het aanvankelijk nog enige tijd en komen zeer zware windstoten voor tot rond 110 km/u. Later die middag neemt de wind af en draait naar het zuidwesten tot westen. Het wordt dan geleidelijk droger.

[bericht geplaatst op vrijdag 25 december 2020 om 16.17 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0