Na betere donderdag vanaf vandaag wisselvallige en onstuimige periode

No recent image

Na betere donderdag vanaf vandaag wisselvallige en onstuimige periode
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 18:49, november 13 2015.


Foto: vanaf vandaag volgt er een onstuimige periode

Na een betere donderdag volgt er vanaf vandaag een wisselvallige en onstuimige periode waarbij vooral bewolking, regen en buien, maar ook wind het weer in ons land zullen bepalen. Kortom: herfst.

Gisteren was het weer in eigen land prima. Er passeerde een uitloper van hogedruk. Na een aantal dagen eerder deze week met veel bewolking en geregeld wat regen bleef het donderdag nagenoeg overal droog en in de loop van de dag wist ook de zon vanuit het noordwesten op steeds meer plaatsen vaker door te breken. In de middag was het zacht voor de tijd van het jaar. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam liep het kwik op naar 15,9 graden. Ook het weer was rustiger. Er was namelijk minder wind. De west tot zuidwestenwind draaide later naar het zuiden en was overdag matig, kracht 3-4 Bft.

Afgelopen nacht en eerder vandaag trokken koufronten van noordwest naar zuidoost over het land. Dit ging gepaard met bewolking en soms een beetje regen. Veel viel er overigens niet. Slechts 0,4 mm. Al snel breidden opklaringen zich uit over het land en volgden er een aantal uur met vrij zonnig weer. Het zuidoosten hield wel langer last van bewolking. Het tweede koufront dat eerder passeerde hoort bij een diepe depressie met een kerndruk <970 hPa. De kern verplaatste zich naarmate de dag vorderde verder in noordoostelijke richting en trekt later op de vrijdag naar de Noorse Zee en zal zich dan tussen Ijsland en Noorwegen bevinden.

Tot in de loop van de middag was het op veel plaatsen droog en vrij zonnig. Wel was er behoorlijk wat wind. De maximumtemperatuur kwam lager uit dan gisteren en lag vanmiddag tussen de 13 en 14 graden. In de loop van de middag nam vanuit het westen de bewolking toe en volgde een actieve neerslagzone waarop ook windstoten zaten.

Met een overwegend westelijke stroming stroomt geleidelijk koudere lucht het land binnen. Ook in de hogere luchtlagen. Dit betekent dat er een frisse avond en nacht zal volgen. We kijken nu even naar het 500 hPa niveau. Dit is de hoogte in de atmosfeer waar de luchtdruk 500 hPa is. Gemiddeld is dit op 5500 meter (5,5 km). Naarmate de dag vorderde kwam dit niveau op steeds meer plaatsen geleidelijk lager te liggen en werd duidelijk koudere lucht aangevoerd. Later vanmiddag geleidelijk op meer plaatsen waarden tot onder de -30 graden. Vanavond en komende nacht houden de koude bovenluchten aan met op de meeste plaatsen temperaturen van iets onder de -30 graden op het 500 hPa niveau.

Hieronder een Satellietfoto van vrijdagmiddag 13 november 2015. [14:10 LT].


Bron: Meteo Alblasserdam. Opname: NOAA 19

Op bovenstaande satellietfoto ligt Nederland aan het begin van de middag nog grotendeels in de zon. In het zuidoosten hadden ze nog langer last van bewolking en op de Noordzee, vlak voor de westkust en aangegeven met de eerste blauwe pijl, is de bewolking te zien die vergezeld ging met een actieve neerslagzone en windstoten. Als we verder naar het westen kijken zien we dat er nog meer buien in onze aanvoerrichting zitten.

Komend weekend verloopt wisselvallig, nat en onstuimig. Meer details volgen in het eerstvolgende bericht.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0