Zeer zachte zaterdag 07 november

No recent image

Zeer zachte zaterdag 07 november
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 00:32, november 8 2015.


Foto: Zeer zachte zaterdag 07 november

Zaterdag verliep in ons land zeer zacht. Vooral in het zuiden was het zelfs vrij warm te noemen. Zo ook in de eigen regio de Alblasserwaard. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam liep de temperatuur in de middag op naar maar liefst 19,3 graden. Daarmee leek het wel eerder voorjaar dan een dag in november. Het is deze gehele week al erg zacht te noemen voor de tijd van het jaar, maar gisteren piekten de waarden toch echt het hoogst.

De hoge temperaturen kwamen tot stand doordat ons land zich ’s middags tussen een warmtefront en koufront (warme sector) in bevond van een lagedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk. In dat gebied werd er met de heersende stroming, die overigens zuidelijk tot zuidwestelijk was, hele zachte lucht naar ons land aangevoerd. Het laag verplaatste zich geleidelijk in noordoostelijke richting en trok daarbij later via de Noordzee richting Denemarken en zuidelijk Scandinavië. Het lagedrukgebied ontwikkelde zich verder en de luchtdruk in de kern daalde geleidelijk verder.

Overdag had de bewolking de overhand. Er was vrij veel tot veel bewolking, maar hier en daar liet ook de zon zich nog even zien. Droog bleef het opnieuw niet. In de loop van de dag volgde er op meer plaatsen regen die ook een buiig karakter kreeg. De meeste neerslag viel er in de namiddag en in de eerste helft van de avond. In de avond trok het koufront vanuit het westen over het land. Daar zat bewolking en neerslag op. In de loop van de avond werd het droog en klaarde het op. Op de eigen meetlocatie viel er 5,2 mm waarvan de meeste regen aan het begin van de avond viel. Het regende enige tijd stevig door. De hoogst gemeten neerslagintensiteit kwam uit op 99,4 mm/u. De wind waaide uit richtingen tussen zuid en west en het waaide stevig. Aan het begin van de avond nam de wind in de eigen omgeving enige tijd toe naar krachtig, 6 Bft. De hoogst gemeten windsnelheid kwam uit op 64 km/u.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0