Officieel warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten in De Bilt

METEO ALBLASSERDAM – Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en de eerste warmterecords van 2022 zijn al een feit. Voor de derde dag op rij hebben we een officieel datum-warmterecord van de maximumtemperatuur en het eerste officiële warmterecord van dit jaar staat al genoteerd. Na een zeer zacht einde van 2021 is ook het nieuwe jaar zeer zacht begonnen. Ook op nieuwjaarsdag waren de temperaturen hoog voor de tijd van het jaar. Het was volgens de geschiedenis van de officiële waarnemingen sinds 1901 nog nooit eerder zo warm op 1 januari als vandaag.

Officieel warmste nieuwjaarsdag ooit

De zuidelijke tot zuidwestelijke wind blaast zachte lucht uit over het land. Na wederom een nacht met hoge minima zijn in vrijwel het hele land temperaturen gemeten ruim in de dubbele cijfers. Zaterdag was het officieel de warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee was er sprake van het eerste officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) in De Bilt van 2022. Ook het landelijke record werd vandaag gebroken. Op het hoofdstation in De Bilt is zaterdag een maximumtemperatuur gemeten van 13,2 graden. Daarmee is het vorige record van 1 januari (12,9 graden) uit 2012 gesneuveld. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is vandaag een maximumtemperatuur gemeten van 13,4 graden. Maastricht had de hoogste temperatuur: 15,1 graden.

Droge start van het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar kende niet alleen een zeer zachte, maar ook droge start. Overdag is het droog gebleven, maar in de avond en nacht naar zondag neemt de kans op wat regen vanuit het westen geleidelijk toe. Tijdens nieuwjaarsdag had de bewolking op veel plaatsen wel de overhand. Toch was er ook voor de zon nog af en toe ruimte weggelegd. De komende dagen krijgen we te maken met een wisselvallig weerbeeld.

[bericht geplaatst op zaterdag 1 januari 2022 om 19.24 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0