Officieel warmste Oudejaarsdag ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste Oudejaarsdag ooit gemeten in De Bilt

METEO ALBLASSERDAM – Het kan niet op als het gaat om warmterecords. Na de diverse warmterecords van donderdag is het vandaag opnieuw raak. Het was volgens de geschiedenis van de officiële waarnemingen sinds 1901 nog nooit eerder zo warm op Oudejaarsdag als vandaag. Dit jaar sluiten we zeer zacht af en 2022 zal bovendien zeer zacht starten. Ook op Nieuwjaarsdag is er namelijk een warmterecord mogelijk.

Officieel warmste 31 december ooit

Ook vrijdag bevinden we ons in behoorlijk zachte lucht en de temperaturen zijn wederom hoog voor de tijd van het jaar. Na een nacht met hoge minima zijn in het hele land temperaturen gemeten ruim in de dubbele cijfers. Het zeer zachte weer heeft ook op de laatste dag van dit jaar gezorgd voor een officieel datum-warmterecord van de maximumtemperatuur. Vrijdag was het officieel de warmste 31 december ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee was er sprake van het zevende officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) in De Bilt van dit jaar. Ook het landelijke record werd vandaag gebroken. Op het hoofdstation in De Bilt is vrijdag een maximumtemperatuur gemeten van 14,4 graden. Daarmee is het vorige record van 31 december (13,7 graden) uit 2017 gesneuveld. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is vandaag een maximumtemperatuur gemeten van 13,9 graden. In het midden en zuiden zijn de hoogste waarden gemeten met 14 tot 15 graden op de thermometers. Het Limburgse Ell had de hoogste temperatuur: 15,1 graden.

Start 2022 meteen met warmterecords?

De komende dagen blijft het zeer zacht voor de tijd van het jaar en daarmee is er ook rondom de jaarwisseling kans op diverse warmterecords. De temperatuur blijft tijdens de nachten hoog en op zowel zaterdag als zondag kunnen we overdag maxima verwachten tussen de 11 en 14 graden. Zo kan het in De Bilt officieel de warmste 1 januari ooit worden sinds 1901. Hiervoor moet het wel warmer worden dan 12,9 graden. Het vorige record staat namelijk op 1 januari 2012 (12,9 graden). Op 2 januari kan mogelijk het record van 13,4 graden uit 1988 gebroken worden.

[bericht geplaatst op vrijdag 31 december 2021 om 15.03 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 31 december 2021 om 21.29 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0