Opnieuw kwam het tot stevige buien

No recent image

Opnieuw kwam het tot stevige buien
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 14:00, augustus 27 2015.

Na de stevige buien eerder deze week was het gisteren opnieuw raak. Afgelopen maandag ontstonden er in de loop van de dag op steeds meer plaatsen buien. Het eerst in het zuiden, maar later in de middag en avond ook elders over het land. De buien pakten behoorlijk stevig uit en zorgden her en der voor overlast. Ze gingen veelal gepaard met onweer, hagel, windstoten, hoge neerslagintensiteit en lokaal veel regen (in korte tijd).

Gisteren bevond ons land zich tussen een warmtefront en koufront in (warme sector). Hierin werd met een zuidelijke stroming warme lucht vanuit het zuiden naar ons land aangevoerd. De temperatuur steeg in de middag naar (zomers) warme waarden. De lucht was niet alleen warm, maar ook behoorlijk vochtig waardoor het al snel benauwd aanvoelde. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam werd in de namiddag de hoogste temperatuur gemeten. Met 25,6 graden werd het een zomers warme dag. De relatieve luchtvochtigheidsgraad kwam niet onder de 68%.

Er was overdag zowel bewolking als zon en het bleef tijdens de ochtend en eerste helft van de middag nog nagenoeg overal droog. Later begon de bewolking vanuit het westen geleidelijk verder toe te nemen. Na halverwege de middag ontstond er met name in het westen, noordwesten en noorden al de eerste (pittige) bui, maar de echt stevige buien arriveerden pas na het avonduur. Vooral aan het begin en halverwege de avond. Vanuit het westen kwam op een geleidelijk naderend koufront een lijn met buien opzetten waarop buien ontstonden en activeerden. Vooral de westelijke helft kreeg er flink van langs en zorgden de stevige buien weer hier en daar voor enige overlast. De buien gingen vooral vergezeld van onweer, (zware) windstoten, hoge neerslagintensiteit en veel regen (in korte tijd). Later op de avond en nacht naar donderdag trokken ze geleidelijk verder in noordoostelijke richting.

Ook Meteo Alblasserdam koerste aan het begin van de avond in westelijke richting om de buien tegemoet te gaan en op te wachten en om het van dichtbij mee te maken. Je midden in en om zo’n bui bevinden op de hoop fraaie weersverschijnselen te zien, mee te maken en vast te leggen op camera. Binnenkort op de website van Meteo Alblasserdam een kort filmpje.

Enkele metingen op de meetlocatie van Meteo Alblasserdam in de avond tijdens buien:

– Temperatuur: voor de buien uit tussen de 24 en 25 graden. Tijdens en na de buien dalend naar zo’n 18 graden.
– Neerslaghoeveelheid: 11,2 mm
– Hoogst gemeten neerslagintensiteit: 78 mm/u
– Hoogst gemeten windstoot: 56 km/u. Windrichting was voor de buien uit zuid tot zuidoost en ruimde tijdens de buien naar west.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0