Uitzonderlijk warme 13 oktober 2018

No recent image

[bericht geplaatst op zaterdag 13 oktober 2018 om 18.03 uur lokale tijd]

Zomerse dagen zijn zeer zeldzaam in herfstmaand oktober in Nederland, maar vanmiddag steeg het kwik op veel plekken naar tenminste 25 graden. Zaterdag 13 oktober 2018 gaat in ieder geval de boeken in als een uitzonderlijk warme herfstdag.

Het was de warmste dag van deze week en met een zuidelijke stroming kon de aanvoer van warme lucht naar onze omgeving gemakkelijk in stand worden gehouden. In combinatie met veel zonneschijn kon de temperatuur gedurende de dag snel oplopen. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam steeg het kwik halverwege de middag (1,5 m hoogte) naar een maximum van maar liefst 26,7 °C. Sinds het begin van onze metingen (27 december 2006) was het de warmste 13 oktober in tenminste twaalf jaar. Overigens was het niet de eerste zomerse dag in een oktobermaand. Zeven jaar geleden, op zowel 1 als 2 oktober 2011, werd het ook tenminste 25 graden, maar zo laat in oktober als vandaag is nog niet eerder voorgekomen. Een bijzondere gebeurtenis op weergebied!

Het was verder een mooie dag. Op enkele hoge sluierwolken na scheen de zon de hele dag volop en het bleef overal droog. Er stond een zwakke tot matige wind uit het zuiden tot zuidoosten. Ook zondag is het erg warm voor half oktober met een middagtemperatuur tussen de 21 en 26 °C. Na het weekeinde is de verwachting wat betreft de temperatuur nog wel onzeker, maar in het meest positieve geval blijft het ook maandag en dinsdag nog warm voor deze tijd van het jaar.

Opmaak: Sebastiaan  (Meteo Alblasserdam) 

0