Vanavond en aankomende nacht opnieuw storm

No recent image

Vanavond en aankomende nacht opnieuw storm
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 15:04, november 17 2015.


Foto: Bron Meteo Alblasserdam

Er is opnieuw zeer onstuimig weer op komst in ons land. Dit gebeurt op zeer korte termijn en staat namelijk voor vanavond en in het eerste gedeelte van de aankomende nacht gepland. Hoge gemiddelde windsnelheden en vooral de zware en zeer zware windstoten die verder ook voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Heel lang zal dit overigens niet gaan duren. Het actieve windveld die dit veroorzaakt komt snel, maar trekt later in de nacht naar woensdag ook weer snel weg.

Het windveld hoort bij een lagedrukgebied. De kern van het laag bevond zich vanochtend vroeg nog op de Atlantische oceaan ten westen van Ierland en verplaatst zich vandaag naarmate de dag vordert verder in oostelijke richting. In de loop van de dinsdagmiddag kunnen we al merken dat de wind verder gaat aantrekken uit een overwegend zuidwestelijke richting. Op de onderstaande foto (17-11-15 07:13 LT) is de bewolking te zien die bij het lagedrukgebied hoort.


Foto: Satellietopname NOAA 18. Bron: Meteo Alblasserdam

Hieronder kunt u de windverwachting lezen voor het verdere verloop van vanmiddag, de dinsdagavond en nacht naar woensdag. Opgesteld door Meteo Alblasserdam op dinsdagmiddag 17-11-15. Voor de standaard weersverwachting en het verdere verloop van het weerbeeld kunt u kijken op onze website: meteoalblasserdam.nl.

Wind dinsdagmiddag
Er staat een stevige west tot zuidwestenwind die boven land veelal matig tot vrij krachtig is, 4-5 Bft, en met name bij zee krachtig. Later en vooral richting het avonduur zal de wind op het naderende windveld geleidelijk verder gaan aantrekken. Boven land op steeds meer plaatsen naar krachtig of hard en bij zee en langs de kust naar stormachtig, kracht 8 Bft. Daarbij komen ook windstoten voor die sterker zullen worden.

Wind dinsdagavond
De wind uit zuidwest tot west zal alleen maar verder gaan toenemen en het wordt steeds onstuimiger. Boven land trekt de wind aan naar hard tot stormachtig, 7-8 Bft, en de windstoten worden heftiger. Overal moet rekening gehouden worden met zware windstoten tussen de 80 en 100 km/u. Bij zee en langs de kust gaat het stormen en moet er rekening gehouden worden met zeer zware windstoten van meer dan 100 km/u.

Wind aankomende nacht
Ook in de nacht naar woensdag is het nog enige tijd zeer onstuimig. Boven land staat er een harde tot stormachtige wind en komen zware windstoten voor tussen 80 en 100 km/u. Bij zee en langs de kust stormt het en mogelijk komt het bij zee op sommige plekken nog tot uitschieters naar zware storm. Er moet rekening gehouden worden met zeer zware windstoten van meer dan 100 km/u. Later in de nacht draait de wind naar west tot noordwest en is het hoogtepunt van de storm voorbij. De wind zal namelijk weer in kracht gaan afnemen en ook de windstoten zullen geleidelijk minder zwaar worden. Echt rustig zal het zeker niet worden. Het blijft ondanks de afname van de wind aan de onstuimige kant.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0