Voor het eerst in 2024 matige zonkracht gemeten

Voor het eerst in 2024 matige zonkracht gemeten

METEO ALBLASSERDAM – De zon komt gedurende het lenteseizoen overdag steeds hoger aan de hemel te staan. Het blijft lang licht en we kunnen al goed merken dat de zon behoorlijk wat kracht begint te krijgen. Dit zien we terug in de metingen van de zonkracht (UV-index) en de intensiteit van de zonnestraling.

In de periode tussen 12.00 en 15.00 uur, als de zon op z’n hoogst aan de hemel staat, is het verstandig om de huid niet te lang bloot te stellen aan directe zonnestraling. Dit om verbranding van de huid te voorkomen.

UV straling

De hoeveelheid UV straling afkomstig van de zon die het aardoppervlak bereikt is afhankelijk van hoe hoog de zon aan de hemel staat. Dit varieert van seizoen tot seizoen en het moment van de dag. Tijdens de zomermaanden en vooral in de periode rond 21 juni wordt de hoogste zonkracht gemeten. Tijdens de wintermaanden wordt uiteraard de laagste zonkracht gemeten. In deze tijd van het jaar (begin mei) ligt de maximale zonkracht in Nederland rond 5 of 6. Dit betekent matige zonkracht.

De temperatuur heeft overigens geen directe invloed op de zonkracht. Zo kan bijvoorbeeld op een zonnige, koele zomerdag de zonkracht hoger zijn dan een zonnige zomerdag met een temperatuur van 25 graden. Bewolking, maar ook andere factoren hebben wel invloed op de zonkracht.

Eerste matige zonkracht gemeten van 2024

Op het weerstation van Meteo Alblasserdam worden zowel zonkracht (UV-index) als zonnestraling gemeten. Zaterdag is in Alblasserdam voor het eerst in 2024 matige zonkracht gemeten. Dat betekent een zonkrachtgetal van 5-6. Vanmiddag is een maximale zonkracht gemeten van 5.3. De huid kan bij te lange blootstelling aan matige zonkracht gemakkelijk verbranden.

De laatste keer tot vandaag dat in Alblasserdam matige zonkracht is gemeten was op 6 september 2023: 5.0. Op 26 april van het afgelopen jaar werd voor het eerst in 2023 matige zonkracht bereikt: 5.0.

Bekijk voor de actuele metingen van de zonkracht op ons meetstation onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op zaterdag 11 mei 2024 om 20.53 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0