Vooral komende nacht kans op stevige onweersbuien

No recent image

Vooral komende nacht kans op stevige onweersbuien
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 18:14, juni 8 2017.


Bron: Meteo Alblasserdam

Na een warme en broeierige donderdagmiddag met zon en bewolking gaat vanaf nu de aandacht uit naar de kans op stevige onweersbuien. Pas vanaf vanavond laat neemt vanuit het westen/zuidwesten de kans op een stevige onweersbui al toe. Vooral in de westelijke provincies van ons land. Tot die tijd is het droog met opklaringen en bewolking, maar de onstabiliteit in de atmosfeer neemt wel verder toe. Het koelt maar langzaam aan af. We bevinden ons namelijk in het gebied tussen een warmte- en koufront in. Deze zone wordt de ”warme sector” genoemd.

Vanavond blijft het dus nog wel op de meeste plaatsen droog. Komende nacht komt een koufront vanuit het westen geleidelijk dichterbij. Daar vooruit arriveert eerst nog een convergentielijn. De verwachting is dat daarop onweersbuien gaan ontstaan. De buien kunnen fiks uitpakken en vergezeld gaan met hagel, windstoten en hoge regenintensiteit. Lokaal kan veel regen vallen in korte tijd. Het buiengebied trekt langzaam vanuit het westen/zuidwesten in oostelijke/noordoostelijke richting. Het koelt later vannacht uiteindelijk af naar 14-17 °C.

Vrijdag moet er met name tijdens de ochtend in de oostelijke helft van het land nog rekening gehouden worden met (onweers)buien. Later in de ochtend trekken de buien naar het oosten toe weg en zal de passage van een koufront zorgen voor aanvoer van minder warme lucht. Vanuit het westen breekt de zon vaker door afgewisseld door stapelwolken. Op de meeste plaatsen zal het tijdens de middag droog blijven. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 18-21 °C. De wind uit west tot zuidwest neemt boven land toe naar matig of vrij krachtig, maar wordt aan zee krachtig.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0