Woensdag 8 april: nu ook eerste lokale zomerse dag een feit!

woensdag-8-april-nu-ook-eerste-lokale-zomerse-dag-een-feit

bron: Meteo Alblasserdam
[bericht geplaatst op woensdag 08 april 2020 om 22.20 uur lokale tijd]

Na de eerste warme dag eerder deze week is nu ook de eerste lokale zomerse dag van deze lente en dus ook van 2020 een feit! Er mag van een zomerse dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur (1,5 m hoogte) stijgt naar tenminste 25,0 graden. Woensdagmiddag tikte de temperatuur op sommige waarneemstations in het zuiden en zuidoosten van Nederland de grens van 25 graden aan. Kortom: de eerste lokale zomerse dag valt vroeg dit jaar.

Ons land bevond zich in aanvoer van warme lucht en na een frisse start van de ochtend liep het kwik overdag in combinatie met veel zon snel op. De warme grens van 20 graden werd vanmiddag sowieso op veel plaatsen gehaald. De hoogste temperaturen werden gemeten in het midden, oosten, zuiden en zuidoosten van het land. Direct aan zee en op de Wadden bleef de temperatuur wel meer achter. Het weerbeeld was fraai te noemen. Veel zon en verder rustig en droog weer. Landinwaarts ontstonden in de loop van de dag wel stapelwolken.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam was geen sprake van zomerse warmte met een maximumtemperatuur van 24,2 graden. Ook is het nog wachten op de eerste officieel zomerse dag van 2020, want ook in De Bilt werd de grens van 25 graden vandaag net niet bereikt: maximumtemperatuur van 24,5 graden.

Opmaak: Sebastiaan  (Meteo Alblasserdam) 

0