Zon krijgt al behoorlijk wat kracht

zon krijgt al behoorlijk wat kracht

De zon staat in deze tijd van het jaar overdag duidelijk hoger aan de hemel. Het blijft merkbaar langer licht en we kunnen goed merken dat de zon al behoorlijk wat kracht begint te krijgen. Dit zien we terug in de metingen van de zonkracht (uv-index) en de intensiteit van de zonnestraling. In de periode tussen 12.00 en 15.00 uur, als de zon op z’n hoogst aan de hemel staat, is het verstandig om de huid niet te lang bloot te stellen aan directe zonnestraling. Dit om verbranding van de huid te voorkomen.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam worden zowel zonkracht (uv-index) als zonnestraling gemeten. Vandaag is voor het eerst dit jaar een zonkracht gemeten van tenminste 5.0. Namelijk 5.1. Volgens de schaal van de zonkracht komt een uv-index van 5-6 overeen met een matige zonkracht. De huid kan bij te lange blootstelling aan matige uv-straling gemakkelijk verbranden.

De hoeveelheid uv-straling afkomstig van de zon die het aardoppervlak bereikt is afhankelijk van hoe hoog de zon aan de hemel staat. Dit varieert van seizoen tot seizoen en het moment van de dag. Tijdens de zomermaanden is de zonkracht op z’n hoogst en tijdens de wintermaanden uiteraard op z’n laagst. De temperatuur heeft overigens geen directe invloed op de zonkracht. Bewolking bijvoorbeeld, maar ook andere factoren hebben wel invloed op de zonkracht.

Bekijk voor de actuele metingen van de zonkracht op onze meetlocatie onze website: https://www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op vrijdag 10 april 2020 om 23.39 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan  (Meteo Alblasserdam) 

0