Zomerse zondag in aantocht!

Zomerse zondag in aantocht!

METEO ALBLASSERDAM – Eindelijk is er warm weer in aantocht en daar hebben we toch al weer lang op moeten wachten. Momenteel is het nog fris en het lenteweer niet hoogstaand, maar daar komt snel verandering in. Al over twee dagen staat er zomerse warmte op het programma en dus kunnen we de zomerse kleding tevoorschijn halen. Mogelijk wordt het in De Bilt zelfs de eerste officiële zomerse dag van 2021 met een temperatuur van tenminste 25,0 graden. Helaas zijn de hoge temperaturen maar van korte duur.

Een actieve frontale depressie ligt vrijdagmiddag op de Atlantische Oceaan en komt komend weekend in de buurt van Ierland te liggen. Op de onderstaande satellietfoto van vrijdag 7 mei 13.00 uur lokale tijd is het lagedruksysteem duidelijk zichtbaar.

Satellietbeeld 7 mei 2021

Vrijdag was nogmaals een koele lentedag met middagtemperaturen tussen de 10 en 14 graden. In de avond en nacht naar zaterdag wordt het wederom behoorlijk fris. In het binnenland koelt het lokaal af tot dicht in de buurt van het vriespunt en op meer plaatsen is bovendien kans op vorst aan de grond.

Weekendweerbericht

Zaterdag neemt de bewolking in de loop van de dag van het zuidwesten uit toe op een naderende storing (warmtefront) en de wind trekt aan. Een zone met regen zal zich over het land uitbreiden en de meeste regen valt voornamelijk in het westen en noorden van het land. Aan het einde van de dag wordt het van het zuidwesten uit weer droog en volgen opklaringen. De temperatuur stijgt overdag naar 13 tot maximaal 17 graden in het uiterste zuiden.

Zondag wordt het in Nederland voor even zomers. Met een zuidelijke stroming weet behoorlijk warme lucht ons land te bereiken en het warmt overdag snel op. Er volgt een warme en zelfs zomerse zondag met op uitgebreide schaal temperaturen boven de 25 graden. Bewolking en perioden met zon wisselen elkaar af en het blijft ook niet droog. Met name aan het einde van de dag neemt de kans op enkele pittige regen- of onweersbuien toe. Op de warmste plaatsen in het binnenland kan het kwik oplopen tot rond 27 graden. Na het weekend is de warme lucht uit ons land verdreven en moeten we het doen met waarden tussen de 15 en 20 graden.

Bekijk voor meer details over het weer onze website: meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op vrijdag 07 mei 2021 om 17.19 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0