Zondag 23-02-2020: storm een zekerheid!

No recent image

[bericht geplaatst op zondag 23 februari 2020 om 14.20 uur lokale tijd]

Dat het vandaag opnieuw heeft gestormd in Nederland is een zekerheid. In een groot deel van het land was het onstuimig en kwamen zware windstoten voor. Alleen in het uiterste noorden en noordoosten van ons land was de wind rustiger. Het is het derde weekend op rij met storm en alweer de vierde storm in een tijdsbestek van slechts twee weken. Verder verliep de dag bewolkt en is er behoorlijk wat regen gevallen.

Oorzaak van de storm was een depressie die via het Verenigd Koninkrijk over Nederland trok. De kern van het laag trok over het uiterste noorden van het land met ten zuiden daarvan een actief windveld dat over het land trok. De depressie naderende vrij snel, waardoor de wind in de loop van de zondagochtend al flink in kracht begon toe te nemen. Het eerst in het zuidwesten en westen. Later ook elders met uitzondering van het uiterste noorden en noordoosten.

Boven land was de gemiddelde wind uit zuidwest tot west krachtig of hard en op sommige plaatsen zelfs soms stormachtig. Daarbij kwamen zware windstoten voor. Vooral langs de zuidwest- en westkust is stormkracht bereikt: kracht 9 Bft. Daar kwamen ook de zwaarste windstoten voor. Zeer zware windstoten van 110-115 km/u. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam piekte de gemiddelde wind tijdens het hoogtepunt van de storm hard tot stormachtig: kracht 7-8 Bft. Met een maximale windstoot van 89 km/u.

Later vanmiddag en vanavond wordt de wind noordwestelijk en wordt het geleidelijk minder onstuimig. Bovendien wordt het droger. Vanuit het westen zal het daarbij af en toe opklaren.

Opmaak: Sebastiaan  (Meteo Alblasserdam) 

0